Servitör, klassrum
Hotell, livsmedel, restaurang och turism
Dagtid, 1400 poäng
Servitör - klassrum
Nationellt yrkespaket med kurser från restaurang- och livsmedelsprogrammet utformat för arbete med servering inom restaurang- och besöksnäringen.Utbildningen ger kunskaper som motsvarar yrkesutgången servitris eller servitör på gymnasial nivå. Möjligheterna att utveckla sin yrkesskicklighet, på arbetsplatsen eller på Yrkeshögskola är stora.
Utbildningen syftar till att ge eleven:
- förmåga att arbeta inom restaurangverksamhet med matsals- och bararbete.
- färdigheter att arbeta med uppdukning, gästbemötande, försäljning och övrig service i restaurangmatsal enligt både traditionella och moderna metoder.
- förmåga att kommunicera, samverka med andra och bemöta gäster
- förmåga att arbeta med ansvar, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomisk förståelse.
- förmåga att planera, genomföra och utvärdera sitt arbete
- kunskaper om måltiden som helhetsupplevelse och dess olika beståndsdelar
- kunskaper om försäljning, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering.
- kunskaper om livsmedel och måltider i olika kulturer.
- kunskaper om etiska frågor kring måltiden och hållbar utveckling.
- kunskaper om arbetsmiljö och arbetsorganisation samt förmåga att arbeta säkert och ergonomiskt.
Förkunskapskrav
Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.
Ämnes-/kursplan
RLXABN (Länk till extern sida.)
Anmälningskod
RLXABN-KD
Skolform
Gymnasial utbildning
Kurser (13 st)
- Drycker och ansvarsfull alkoholservering (DRYDRC0)
- Drycker (DRYDRY0)
- Hygien (HYGHYG0)
- Livsmedels- och näringskunskap 1 (LIVLIV01)
- Mat och dryck i kombination (MACMAT0)
- Matlagning 1 (MALMAL01)
- Branschkunskap inom restaurang och livsmedel (MÅTBRC0)
- Arrangemang (SERARR0)
- Matsalshantverk (SERMAF0)
- Servering 1 (SERSER01)
- Servering 2 (SERSER02)
- Service och bemötande 1 (SEVSEV01)
- Service och bemötande 2 (SEVSEV02)